Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Ede: Airbornwandeling 12,5km.

GPS
Routebeschrijving

Deze Airbornewandeling begint op de parkeerplaats bij de schaapskooi Ginkelseheide.
Op de parkeerplaats staat een groot monument, Landmark Ede: "Vensters op het verleden" met betrekking tot de luchtlanding die hier in september 1944 heeft plaatsgevonden. Achter de schaapskooi staat een Airborne monument met het gevleugelde paard Pegasus.
We lopen over het fietspad tussen de heide door en zien links al snel de picknickplaats Het Wijde Veld. Hier was vroeger een werkkamp gevestigd.
We wandelen verder langs de heide en gaan door een tunnel onder de A12, voor de tunnel liggen rechts enkele grafheuvels op de heide. Na de tunnel wandelen we rechts door de bossen. Onderweg passeren we verschillende plekken waar gevechtshandelingen hebben plaatsgevonden (zie Routeinformatie) en rechts passeren we enkele grafheuvels.
Na geruime tijd komen we bij de Renkumseweg en lopen de tunnel onder A12 door.
We blijven de onverharde Renkumseweg geruime tijd volgen en bij een heuveltje in de weg kunnen we links naar een Wildobservatieplek lopen.
Even later lopen we rechts via een smal pad de bossen in en lopen naar de Verlengde Arnhemseweg (N224) die we oversteken. We komen nu op de Eder- en Ginkelseheide die we gaan oversteken.
Aan de andere zijde van deze heide lopen we rechts langs de bomenrand langs de heide en passeren even later de schaapskooi De Kreel. Na de restauratie is het dak van deze schaapskooi gedeeltelijk bedekt met riet en dakpannen.
We lopen daarna de heide weer op en passeren even later het Belgenmonument. Hier staat een gedenksteen ter nagedachtenis aan het voormalige Belgische vluchtelingenkamp Vluchtoord Ede dat hier van 1915 tot 1918 was gevestigd. De plattegrond vermeld dat hier meer dan 5000 Belgische vluchtelingen verbleven in verschillende barakken.
Na het Belgen monument wandelen we richting een parkeerplaats en voor de Verlengde Arnhemseweg lopen we links richting een tweetal restaurants. Op de parkeerplaats staat nog een Airborne herdenkingsmonument.
Hier steken we de Verlengde Arnhemseweg over en lopen naar de schaapskooi Ginkelseheide waar we deze wandeling begonnen.

Vensters op het verleden
Wildobservatieplek
Eder- en Ginkelseheide
Schaapskooi
Belgenmonument


Ede: NS-wandeling - Belmonteroute 16 km.

GPS
RouteInformatie

De Belmonteroute is een NS-wandeling die loopt van Ede naar Wageningen.
Vanaf het station van Ede lopen we eerst langs de oude militaire kazerne en daarna naar de bossen van Sysselt.
De volgende paar kilometers blijven we in de bossen van Sysselt lopen. De Sysselt is een uitgestrekt, licht heuvelachtig bosgebied met hier en daar enkele heideterreintjes.
Als we bij de Ginkelse Heide aankomen, gaan we onder de drukke A12 door en steken gelijk de spoorbaan Utrecht-Arnhem over.
Even later komen we bij het Celtic Fields, een gebied met grafheuvels en omwalde akkers uit de IJzertijd.
Daarna passeren we het natuurvriendenhuis De Bosbeek en na een grafheuvel komen we bij de eerste spreng op deze route, de Bosbeek.
We blijven de beekbedding een tijdje volgen en passeren nog enkele andere sprengen en het landgoed Quadenoord, waar een beeldentuin is van Afrikaanse beelden.
Daarna volgen we de Molenbeek en komen bij de monumentale boerderij Everwijnsgoed. We lopen verder langs de Molenbeek, die we even later verlaten, waarna we door de bossen naar het landgoed Oranje Nassau's Oord lopen.
We wandelen verder door dit landgoed richting de Wageningse Berg. Op de Wageningse Berg komt de Rijn in zicht en hebben we fraaie uitzichten over de Rijn en de omgeving. Na een tijdje komen we bij Arboretum Belmonte, een fraaie tuin vol met verschillende bomen en struiken.
Daarna bereiken we Wageningen en komen we op de dijk langs de Rijn uit, die we even later weer verlaten. We wandelen naar het centrum en passeren het bekende hotel De Wereld. In het centrum komen we bij het busstation en nemen we de bus naar Ede terug.

Sysselt
de Bosbeek
Rijngezicht
Belmonte
Grafheuvels