Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

De Glind: Boerenkunstroute 14km.

GPS
RouteInformatie

Vanaf het Dorpscentrum in De Glind lopen we via de Ringlaan De Glind uit.
Al snel gaan we rechts de bossen in van het Landgoed De Boom. De boerderijen en de woningen die bij het landgoed horen hebben allemaal blauwe luiken waar vroeger een spiegel in zat.
Via verschillende bospaden lopen we door dit bos, passeren een paar kleine watervijvers tot we aankomen bij de Moorsterweg die we oversteken.
We lopen hier door een broekbos en volgen enkele paden door dit bosperceel. Dan volgen we een graspad om een weiland heen en komen na een tijdje bij de Hoeve Groot Zandbrink waar we eerst omheen lopen, passeren dan een kleine kippen B&B en daarna een terras met een koffie en theehuis.
Na het theehuis wandelen we door de bossen verder, passeren een parkeerplaats en wandelen daarna langs een weiland. Dan wandelen we verder door de bossen tot we geruime later aankomen bij de Koningin Julianaweg.
Deze asfaltweg verlaten we al weer snel en gaan een pad volgen langs de Modderbeek. De Modderbeek begint ten westen van Barneveld en stroomt ten zuiden van het dorp Achterveld, waarna de beek bij Leusden in het Valleikanaal uitmondt. We gaan het pad langs deze beek door de Moddelbeekvallei geruime tijd volgen.
Onderweg passeren we hier de eerste boerenkunst. Enkele poppen en voorwerpen die op enkele hekken zijn geplaatst.
Aangekomen op de Helweg verlaten we de Modderbeek en lopen verder over de Helweg tot de Hoge Schuur. Hier gaan we het Melissenpad volgen, dit pad verbindt de boerderijen Burgstede en Bitterschoten met elkaar.
Langs dit pad staan veel oude voorwerpen en landbouw werktuigen uit de vorige eeuw en op veel plekken zijn kunstzinnige attributen en voorwerpen op leuke en grappige manier verwerkt tot een kunstwerk. Het afvalmateriaal en oude landbouw attributen komen uit de tijd dat de boer nog veel met de hand en het paard werkte.
Halvewege de route is nog een rustpunt voor koffie of thee.
Als we de Postweg oversteken verlaten we het kunstpad en lopen via verschillende onverharde paden verder langs sloten, weilanden, akkervelden en kleine bospaden.
Bij de Boshuisweg passeren we nog enkele watervijvers waarna we via verschillende graspaden terug lopen naar De Glind.
Aangekomen bij de Postweg lopen we langs de Dorpskerk van De Glind terug naar het beginpunt van deze wandeling.

De Glind
Graspad
Kippen B&B
Modderbeek
Boerenkunst


De Glind: Klompenpad - Glindhorsterpad 10km.

GPS
RouteInformatie

Het Glindhorsterpad is een zgn. Klompenpadwandeling die loopt vanuit De Glind door de weilanden richting Burgstede en verder langs Bitterschoten.
Langs de Modderbeek en weer terug naar De Glind, de route loopt grotendeels over onverharde paden.
De route begint bij het plein voor de kerk waar ook een informatiebord staat over deze route.
Al snel verlaten we de dorpskern en lopen over onverharde paden door weilanden en bosjes en passeren enkele moeraspoelen. We steken de Moorsterbeek over en komen langs de oude boerderij Burgstede.
Nu komen we op het Melissenpaadje, een pad dat de landerijen van Burgstede en Bitterschoten met elkaar verbindt. Dit pad staat vol met constructies gemaakt van oude (vaak landbouw) attributen die vroeger gebruikt werden. In elke bocht of inham staat wel een kunstwerk opgesteld. Op de akkers die we passeren staan verschillende soorten gewassen, borden vermelden welke gewassen er groeien.
Aan het eind van dit Melissenpaadje ligt de oude boerderij Bitterschoten die al in 1313 werd beschreven als uitvalbasis van roofridder Elyas van Woudegge. Even later passeren we de Wilhelminahoeve die vroeger de naam Klein Bitterschoten droeg.
Daarna komen we bij de Modderbeek die we, via het schouwpad, geruime tijd gaan volgen. Deze beek stroomt van Barneveld naar Stoutenburg. Onderweg passeren we de monumentale hoeve Groot Havikhorst.
Bij de Schoonderbekerweg verlaten we het schouwpad langs de Modderbeek en lopen terug naar De Glind, naar het startpunt van deze route.

De Glind
Moeraspoel
Landschapskunst
Modderbeek
Bruggetje