Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Culemborg: Klompenpad - Kuilenburgsepad 8km.

GPS
RouteInformatie

Het Kuilenburgsepad is een zgn. Klompenpad wandeling die begint op de Wilhelminadreef bij het stadspark De Plantage.
Op de Palumbus parkeerplaats kan men gratis parkeren en via de kasteeltuin en de Waldeck Pyrmontdreef naar het beginpunt lopen aan de Wilhelminadreef waar een informatiebord staat van dit klompenpad.
Via de Wilhelminadreef en de Lange Dreef lopen we Culemborg uit en even later lopen we naar links een onverhard pad de weilanden in.
Via onverharde graspaden lopen we naar het Rondeel. Het Rondeel is altijd in zijn oorspronkelijke vorm bewaard gebleven en heeft tot op vandaag zijn functie van wandelbos gehouden. Het is een grote vierkante ruimte, die wordt omgeven door lanen. Binnen de lanen bevindt zich een lanenkruis met op het kruispunt van de lanen een cirkelvormig bosje in het midden.
De aanleg van het Rondeel is uniek in Nederland, vooral door de cirkelvormige ruimte in het midden. Er is nooit duidelijk geworden, wat precies de bedoeling hiervan was. Het Rondeel is nu een rijksmonument.
Na het Rondeel lopen we naar een laag bomengebied en maken een rondje tussen de lage bomen en langs waterkreken met hier en daar een passage via houten bruggen.
We komen nu opnieuw bij het Rondeel en via de buiten randen lopen we over onverharde graspaden richting de Achterweg en passeren de buitenplaats De Bol. Even later komen we langs de begraafplaats en lopen links het stadspark De Plantage binnen.
In dit stadpark lopen we langs een waterpartij, een hertenkamp en passeren een grote volière vol met verschillende kippen soorten en vogels.
Aan het einde van het stadspark komen we weer op de Wilhelminadreef en via het Bakelbos en de Beusichemsedijk lopen we terug naar de parkeerplaats aan de Palumbus waar we deze route begonnen.

Rondeel
Lage bomengebied
Kreken
Huize De Bol
De Plantage