Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Urk: Stadswandeling 4km.

GPS
RouteInformatie

De stadswandeling gaat door het oude gedeelte van de gemeente Urk.
Urk is een voormalige eiland in de vroegere Zuiderzee(nu IJsselmeer) dat nu in de Noordoostpolder ligt.
Deze wandeling gaat geheel door de oude straten en steegjes van Urk en langs de belangrijkste plekken van dit oude visserdorp.
De route begint op de grote parkeerplaats bij de haven aan de Klifkade.
Via de Handelskade lopen we naar de Raadhuisstraat. Aan het einde van deze Raadhuisstraat lopen we langs het museum "Het Oude Raadhuis".
Het museum dat in "Het Oude Raadhuis" is gevestigd geeft een beeld van de wijze waarop de Urkers vroeger geleefd hebben op het kleine eiland in de Zuiderzee. Dit is goed te zien in de authentieke oude Urker woning die sinds 1998 bij het museum is gevoegd. In het museum vindt u o.a. klederdracht, dorpskunst, een scheerwinkel, een zeilmakerij en een kruidenierswinkel.
Na het museum wandelen we langs de Bethelkerk uit 1851 aan het Wilhelminaplein en verder door de Bootstraat en Plein 1980 naar de Oosthavenkade.
Langs de Oosthaven en Westhaven gaat de route naar de oude werf van Urk en daarna verder naar de Staversekade. Na een visrestaurant lopen we via een trapje omhoog naar de Vuurtoren.
Naast de Vuurtoren dalen we weer af naar de Staversekade. Via de Staversekade lopen we omhoog en passeren even later het "Kerkje aan de Zee".
Schuin tegenover dit kerkje ligt het Vissersmonument waar de namen staan vermeld van alle vissers die op zee zijn omgekomen.
We dalen af naar het Vuurtorenpad langs het water en wandelen verder naar de Zuiderzeestraat waarna we via kleine straatjes en steegjes langs de diverse oude panden en gebouwen van Urk lopen.
Aan het einde van deze route lopen we weer naar het beginpunt van deze wandeling.

Vuurtoren op de kade
Oude scheepwerf
Vissersmonument
Haven van Urk
Kerkje aan de Zee