Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Ens-Schokland: Schoklandroute 10,5km.

GPS
RouteInformatie

De Schoklandroute is een historische wandeling over het oude eiland.
De wandeling gaat over het oude eiland van Schokland, de route gaat grotendeels over verharde paden en paden van schelpengruis.
De wandeling begint bij het museumdorp Middelbuurt aan de N352 (Nagele / Ens) in de Noordoostpolder waar volop parkeergelegenheid is. De gehele route wordt niet aangegeven maar is niet te missen, langs het museum volgt u het verharde pad dat grotendeels de omtrek van het voormalige eiland volgt.
Via de terp Middelbuurt, waarop de kerk, het museum en nog een paar oude huizen zijn gelegen, gaat het pad naar de terp Zuiderbuurt. Hier staat een voorbeeld van een vroegere gezinswoning en even verderop komen we bij de ruïne van de oude kerk van Ens.
Op het zuidelijkste puntje van het eiland ligt de Vuurplaats, de fundering van de oude vuurtoren van het voormalige eiland Schokland en ernaast staat een moderne uitkijktoren.
Aan de westkant van het eiland ligt in een zeer bosrijk gebied de gesteentetuin, een tuin vol gegroepeerde zwerfkeien uit de ijstijd.
Op de noordkant van Schokland vinden we het oude Emmeloord met de voormalige oude haven, hier staan nog 2 oude havengebouwen en deze haven heeft nog dienst gedaan tot de drooglegging van de Noordoostpolder.
Daarna wandelen we terug naar het beginpunt van deze wandeling.

Middelbuurt
Kerk Middelbuurt
Ruïne Kerk Ens
Gesteentetuin
Oude Haven