Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Lelystad: Oostvaardersplassen 11km.

GPS
RouteInformatie

Ten zuid-oosten van Lelystad-Haven ligt het Almeerderhout, een groen geheim van Flevoland.
Een nieuw land met enkele plassen die bekend staan als de Oostvaardersplassen.
Het Buitencentrum Oostvaardersplassen aan de Kitsweg 1 te Lelystad is het startpunt van verschillende wandelingen.
Het gebied van de Oostvaardersplassen is een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden, waterplassen, omringd door bossen. De Oostvaardersplassen zijn samen met de Marker Wadden, de Lepelaarplassen en het Markermeer uitgeroepen tot Nationaal Park Nieuw Land, het jongste nationaal park van Nederland.
In dit gebied leven heckrunderen, konikpaarden, edelherten en reeën, zij houden met hun gegraas de graslanden op een natuurlijke manier open. Tevens is dit gebied een waar vogelparadijs, ganzen, lepelaars en aalscholvers wisten de Oostvaardersplassen al snel te vinden en sinds 2006 broedt zelfs de zeearend in dit gebied. Het is een belangrijke halte geworden op de vogeltrekroute tussen het hoge noorden en Afrika.
Een groot deel van dit gebied is niet toegankelijk i.v.m. leef, rust en broedgebied voor de dieren, maar delen van het Hollandse Hout, het Oostvaardersbos, Kotterbos, Praambos en Oostvaardersveld zijn in vrij toegankelijk.
Maar vanaf de randen van de afgesloten delen kan men de wildernis goed beleven. Op verschillende plekken zijn uitkijkpunten of hutten aangelegd.
Vanaf het Buitencentrum Oostvaardersplassen starten verschillende wandelingen door het gebied varierend van 2 tot 10km. In het gebied kan men zelf verschillende wandelingen combineren.
Aan de Almeerse zijde van de Oostvaardersplassen ligt het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders (Oostvaardersbosplaats 1, Almere).
Het Natuurbelevingcentrum is een zogenaamde TOP-locatie (Toeristisch Overstap Punt). Vanaf dit centrum starten verschillende wandelpaden door het gebied varierend van 2 tot 7,5km. Ook hier kan men zelf verschillende wandelroutes combineren.
Tip: Neem een verrekijker mee!!!

Waterplas
Ganzen
Uitkijkpost Zeearend
Konikpaarden
Graspad