Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Echten: Plaggenhut tot Landhuis 11km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling loopt door de zandstuif en vennengebieden rondom het dorpje Echten.
De wandeling begint bij het informatiecentrum (Zuidwolderweg 2a Echten). Vanaf de parkeerplaats wandelen we langs een reconstructie van een plaggenhut en verlaten Echten, steken de spoorlijn Meppel-Hoogeveen over en wandelen een bos binnen.
Al snel komen we bij het fraaie zandstuifgebied van het Oldenhaverveld. We passeren eerst een ven en wandelen dan langs enkele heuvelachtige zandduinen begroeid met naaldbomen. Hier staan ook verschillende jeneverbesstruiken.
Dan volgen er weer een paar bospaden, een heideveld en opnieuw een bosven.
Als we bij een bomenlaan met een keienweg aankomen bij een klein koffie en theeterras, lopen we naar een oude luchtwachttoren. De 20 meter hoge toren werd gebouwd in 1954 met betonnen raatbouwelementenen en had de Postnaam 7K3. De toren is gebruikt tot 1964 als luchtbewaking i.v.m. de koude oorlog. In de jaren 90 van de 20e eeuw is de toren een tijd gebruikt als steunzender voor het mobilofoonnet.
We steken de Ruinerweg over en wandelen naar het vennengbied van het Bovenveen. Hier wandelen we langs een paar vennen en enkelen heidevelden.
Na enkele bospaden steken we de spoorlijn weer over en lopen naar het water van de Oude Diep. We volgen even het pad langs dit water waarna we het landgoed van Huize Echten binnenlopen.
We lopen langs een lange waterpartij, passeren een trekpontje en zien enkele kunstvoorwerpen. Na verschillende bospaden komen we bij Huize Echten.
De havezate dateert uit de 14/15e eeuw en werd in de eeuwen daarna een paar keer verbouwd en uitgebreid. De gracht om de havezate dateert uit de periode voor 1700, het huis was toen bereikbaar voor schuiten voor bevoorrading.
In het weiland voor Huize Echten staat nog een oude duiventoren.
Als we de oprijlaan uitlopen komen we weer bij het informatiecentrum, het beginpunt van deze wandeling.

Plaggenhut
Zandstuifgebied
Luchtwachttoren
Oude Diep
Huize Echten