Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Ierland wandelen

GPS
 

Als er één land in Europa is waar goed gewandeld kan worden, is het wel Ierland. In de eerste plaats omdat dit land zo heerlijk veelzijdig is. Of het nou gaat om natuur, cultuur of historie: Ierland heeft het allemaal, met bovendien oneindig grote afwisseling. In het hele land zijn honderden bewegwijzerde wandeltochten uitgezet.
Als er één land in Europa is waar goed gewandeld kan worden, is het wel Ierland. In de eerste plaats omdat dit land zo heerlijk veelzijdig is. Of het nou gaat om natuur, cultuur of historie: Ierland heeft het allemaal, met bovendien oneindig grote afwisseling. In het hele land zijn honderden bewegwijzerde wandeltochten uitgezet.
Ieren zijn trots op hun land. Niet verwonderlijk, want dit bijzondere eiland heeft de bewoners en bezoekers ontzettend veel te bieden. Zo zijn er door het hele land ‘Looped walks’ uitgezet, rondwandelingen die beginnen en eindigen op één bepaald punt, waar men de auto of fiets kan achterlaten. Deze rondwandelingen zijn er in vele gradaties.
Ierland heeft ook vele lange afstandtochten en verschillende unieke Pelgrimroutes. Voor wandelen langs de waterkant kan men ook in Ierland terecht, het hart van het land is rijk aan water, rivieren en kanalen. Er zijn hier prachtige wandelingen uitgezet, pas gerenoveerd en zeker de moeite waard.
In Ierland worden vaak Wandelfestivals gehouden, deze duren meestal een dag of drie en de deelnemers komen van over de hele wereld. Stadswandelingen zijn ook nog een leuke optie, vrijwel elke stad in Ierland heeft (thema)wandelroutes uitgezet.
Het is een aangename bijkomstigheid dat wandelen ook nog eens erg gezond is, onderzoek heeft uitgewezen dat wandelaars langer leven. Niet voor niets zijn er in samenwerking met de Ierse Hartstichting meer dan honderd fraaie wandelroutes uitgezet door het hele land.

Bergen en dalen, meren en kanalen, de wandelaar kan in Ierland alle kanten op.

Wij hebben een aantal leuke en verrassende paden gelopen die hieronder in het kort worden beschreven.
De volledige GPS routes van deze wandelingen kan men via de bovenstaande "GPS" link downloaden.

Glengarriff, Glengarriff National Parc 15km.
Vanuit Glengarriff over de weg richting Kenmare, de eerste afslag naar links, komt men bij de parkeerplaats, waar vandaan men enkele wandelingen het kan lopen door het Glengarriff National Parc.
De wandelingen varieren van 1 tot 15 kilometer en lopen door een rustig, glooiend en prachtig gebied met veel beekjes. In dit gebied ligt ook het uitzichtpunt Lady Bantry en de watervallen in de Glangarriff river.

Killarney, Muckross Lake 13,5km.
Ten zuiden van Killarney liggen de Torc watervallen, parkeerplaats langs de weg (N71).
Vanaf hier kan men rond het Muckross Lake lopen. Steek de N71 over en loop naar het meer, we passeren na een tijdje het Muckross House en het Arboretum. Daarna passeren we enkele baaien en komen bij de Brickeen bridge, waar het meer een open verbinding heeft met de Atlantische Oceaan. We passeren het punt Meeting Of the Waters waar een oude brug ligt. Daarna steken we de N71 over en klimmen stevig omhoog naar de top van de Torc waterval en dalen langs de waterval af naar het beginpunt.

Felane (Beara), Derrymihin walks 15km.
In Felane, lopen we omhoog de Derrymihin East op en pikken de Beara Way op die hier loopt.
Van dit punt hebben we prachtige uitzichten op de omgeving en Beara Island. We blijven de Beara Way volgen en passeren vele beekjes en klimmen met behulp van trapjes over enkele afscheidingen. We passeren enkele oude Megalithic Tombs en komen na geruime tijd op de flank van de Derrymihin West, waar we met de Beara Way afdalen langs de Aghkista River en uiteindelijk uitkomen op een asfaltweg waar we de Beara Way route verlaten (gaat rechts naar Castletownbere). Wij gaan links en lopen terug naar Ferlane.

Ballaghboy (Beara), Kustwandeling 11km.
Vandaag wilde we naar Dursey Island om daar te lopen, maar bij aankomst in Ballaghboy, bleek dat de Cabel Car naar het eiland defect was. Op de kaart vonden we nog een leuke rondwandeling langs de kust.
Vanaf de parkeerplaats bij de Cabel Car, volgen we de Beara Way naar Garnisch Point, waarbij we onderweg prachtige uitzichten hadden op de ruige kust. Bij Garnisch Point, langs het strand naar de R572 gelopen en deze bij Firkeel Gap overgestoken naar Firkeel, waar we weer de Beara Way oppikte, die ons nu over en langs de zuidkust weer terug zou brengen naar het begin punt.

Kilcrohane (Sheep's Head), Ballyroon Mountain 16km.
De route begint net voor bij Kilcrohane, bij de Black Gate. Hier pakken we de Sleep's Head Way op en lopen naar de vuurtoren op het uiterste puntje van het schiereiland.
Onderweg fraaie uitzichten op de zuidkust en op het hoogste punt ook naar de noordzijde. Bij de vuurtoren aangekomen, een mooi uitzicht vanaf de kaap over de Atlantische Oceaan. Op de terugweg langs de noordkust, volgen we nog steeds de Sheep's Head Way en hebben we prachtige uitzichten over de kust en het Beara schiereiland. Vlak voor het verlaten dorp Carhergal, steken we het schiereiland weer over naar het beginpunt aan de zuidkant.

Maulagowna (Beara), Glen Inchaquin 9km.
Dit prachtige alpenachtige dal ligt ingeklemt tussen de hoogste bergen van Beara.
Het hele dal is één natuurpark en bij het bezoekerscentrum zijn verschillende wandelroutes uitgezet van 2 t/m 17km. Wij nemen de gele route die ons tot boven de 140 meter hoge waterval brengt, waarna we een grote lus in het zijdal maken en vervolgens weer terug komen boven de hoge waterval, waarna we weer afdalen naar het beginpunt. Halverwege de afdaling kan men over de (stille) verharde weg terug lopen, echter het smalle pad langs de rivier (Riverwalk) is een stuk mooier.

Allihies (Beara), Slieve Miskish Mountains en kopermijnen 19,5km.
Vanuit Allihies met zijn fraaie gekleurde huizen, lopen we noordwaarts het dorp uit (Beara Way) en klimmen omhoog naar de ruine van de eerste kopermijn.
Op enige afstand zien we nog meer ruines van andere kopermijnen. We klimmen over de top van één van de kammen van de Slieve Miskish Mountains en hebben fraaie uitzichten op de omgeving. We dalen af naar een lager gelegen dal met weidegronden, waarna we wederom omhoog klimmen naar een andere heuveltop. We passeren enkele recht opstaande stenen en een Megalithic Tomb, waarna we wederom afdalen door een weidegebied. Daarna klimmen we wederom weer over een kam van het gebergte om daarna weer af te dalen naar het beginpunt in Allihies. Vlak voor deze plaats passeren we wederom weer een paar groeven van de kopermijnen.