Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Dodekanesos, Algemeen.

De Dodekanesos is een Griekse eilandengroep (archipel) in de oostelijke EgeÔsche Zee, voor de kust van zuidwest Turkije, ten oosten van Griekenland.
De naam Dodeka betekent twaalf en verwijst naar de 12 eilanden die ertoe behoren en die tijdens de Turkse overwinning speciale privileges kregen.
De naam echter lijkt een beetje willekeur want de archipel bestaat inclusief de talloze rotseilandjes uit meer dan duizend eilanden, daarvan zijn er slechts 26 bewoond.
De belangrijkste zijn: Rhodos, Kos, Simi, Kastelorizo, Karpathos, Kassos, Chalki, Tilos, Nisyros, Kalymnos, Leros, Lipsi, Patmos, Astipalaia en Agathonissi.
De eilanden van de Dodekanesos archipel liggen als juwelen in de schitterende EgeÔsche zee. De eilanden liggen echter dichter bij Turkije en dus eigenlijk AziŽ, dan het Griekse vasteland, dit is ook de reden waarom de archipel in de geschiedenis vaak is veroverd door allerlei verschillende partijen.
De Dodekanesos kennen een bijzonder rijke en oeroude geschiedenis, al in de prehistorie werden de eilanden bewoond. Daarna kwamen de Kretenzers, Doriers en de Byzantijnen die er langdurig heersden. In 1309 kwamen de ridders van de Johannetenorde , uit de tijd dateren de vele machtige vestingswerken en kastelen. In 1552 werden de eilanden door de Turken bezet, die in 1912 werden afgelost door de Italianen en pas in 1948 werden de Dodekanesos weer toebedeeld aan de Griekse staat.
Ondanks de eeuwenlange vreemde overheersingen hebben de bewoners hun eigen culture identiteit weten te bewaren, zo wordt met name Pasen zeer uitbundig gevierd, waarbij Patmos de kroon voert.
De brede zandstranden, de pittoreske dorpjes, de vele archelogische vondsten en het prachtige natuurschoon lokken ieder jaar vele van ons naar deze eilanden.