Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Vliedberg van Kleverskerke.

Vliedberg "Kleverskerke".

Aan de Verlengde Weg bij het buurtschap Kleverskerke (gemeente Middelburg) ligt de vliedberg "Kleverskerke".
De vliedberg heeft een archeologische functie, is een Rijksmonument en is ingeschreven in het Monumentenregister onder nummer 45562.
De datering van de vliedberg is 11e - 13e eeuw.
De vliedberg Kleverskerke is 4,2 meter hoog, heeft een doorsnede van +25 meter en is niet omgeven door een sloot of gracht.
Het terrein rondom de vliedberg is beschermd gebied.
Al in 1589 werd er gesproken over een vliedberg en het perceel dat wordt omschreven is `den block daer Jan Symonszoon in woonde, het hoge werf`. Destijds sprak met van een terp of werf en nog niet van een vliedberg.
Oorspronkelijk heeft er een gracht om de vliedberg gelegen maar daarvan is niets meer te zien in het huidige landschap. In 1834 was de vliedberg nog 6 meter hoog en tijdens onderzoeken zijn er vele vuurkeien gevonden. Ook werd er aan de zuidkant van de vliedberg Paffrath aardewerk gevonden en men kan er vanuit gaan dat de Nederhof aan de zuidkant heeft gelegen. Daar staat nu een boerderij dus verder bodemonderzoek is hierdoor niet mogelijk gebleken.
Aan de westkant van de vliedberg liep een voetpad dat uitkwam in het plaatsje Poppenkinderen.
In de Tweede Wereldoorlog is er door de Duitsers ook hier een bunker geplaatst in de Vliedberg. Rondom de vliedberg heeft in het verleden veel moernering plaatsgevonden, grote delen van het veen werden systematisch afgegraven (gemoerneerd) om er zout uit te winnen.
Kleverskerke is een van de kleinste dorpen op Walcheren en is een wegdorp, dit houdt in dat de bebouwing is geconcentreerd om 1 straat nl. de Dorpsstraat. In 1251 werd de eerste melding van het dorp gemaakt en de naam werd geschreven 'Cleverskercke' en er stond een kapel.
In de 16e eeuw was het groot genoeg om tot parochie te worden verheven en van 1679 tot 1780 was het zelfs een Ambacht en eigendom van de Middelburgse patriciersfamilie Van den Brand.
Bij de oprichting van het Koninkrijk der Nederlanden werd Kleverskerke een eigen gemeente maar dat heeft kort geduurd; tot 1857 want vanwege het niet groeiende, geringe inwonersaantal werd het toegevoegd bij Arnemuiden.
Beschermheer van Kleverskerke en tevens Nederlands diplomaat rond de Eerste Wereldoorlog was de heer Maurits van Vollenhoven. In 1997 werd Kleverskerke deel van de gemeente Middelburg.