Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Vliedberg van Kapelle.

Vliedberg "Duivelsberg".

Aan de Elanhof Kapelle ligt de vliedberg "Duivelsberg".
De vliedberg heeft een archeologische functie, is een Rijksmonument en is ingeschreven in het Monumentenregister onder nummer 46232.
De datering van de vliedberg is 11e eeuw.
De vliedberg "Duivelsberg" is 1,2 meter hoog, heeft een doorsnede van +30 meter en is omgeven door een sloot of gracht.
Het terrein rondom de vliedberg is beschermd gebied.
De Duivelsberg is nog terug te vinden als een lichte verhoging van het landschap in de wijk Eliwerve. Deze vliedberg was ooit 12 meter hoog en had een bakstenen toren op de top staan.
Bouwheer Wlfardus de Zelandia, een belangrijke Zeeuwse edelman, gaf opdracht tot de bouw van de berg en liet er een toren bovenop plaatsen. Puinsporen en muurresten tonen aan dat er een grote Nederhof heeft gestaan en er zijn bewoningssporen uit de 11e -12e eeuw gevonden. De funderingsresten duiden op een groot bakstenen poortgebouw met een poort uit de 13e-14e eeuw.
Er heeft een brug gestaan die de Opperhof verbond met de Nederhof en er heeft bewoning plaats gevonden. Delen van de brug, zware eikenhouten palen, zijn terug gevonden in de gracht die destijds ruim 15 meter breed was.
Tussen de Opperhof en de Nederhof zijn sporen van een begraafplaats gevonden.
De oudste sporen van bewoning in Kapelle dateren uit de Romeinse tijd. Er zijn potscherven gevonden die uit de 3e eeuw komen. Kapelle is lange tijd onbedijkt geweest en lag op hooggelegen zanderige kreekruggen en was tot midden 19e eeuw een eiland.
In 1248 kwam Kapelle voor het eerst voor in de beschrijvingen en was een parochie, voluit heette de parochie `Kapelle ter Maelsteden`. In de 13e -14e eeuw hadden de Heren van Maelstede Kapelle en Biezelinge als leengoed van de graaf van Vlaanderen in hun beheer. Het eerste kasteel was waarschijnlijk een houten verdedigingstoren maar in de loop der eeuwen zou dit uitgroeien tot een imposant kasteel. In de 14e eeuw kwam er een nieuwe adellijke familie wonen in Kapelle, de heren van Bruelis. Zij bouwden hun kasteel dichterbij het huidige kerkplein. Slot Maelstede heeft tot 1800 bestaan maar door het zakken van de veengrond en het stijgen van de waterspiegel verviel het kasteel tot een ruine en werd het, net als de andere kastelen van Bruelis, Gistellis en Poucques, gesloopt. Het eilandje van het kasteel Maalstede bestaat nog en de plek waar de funderingen van kasteel Bruelis lagen is behouden. Door de bouw van de Kreekrakdam werd het eiland Kapelle verbonden met Noord Brabant en in 1868 kreeg Kapelle zijn eigen station. In 1917 werd er een fruitveiling gesticht en in 1970 werd Kapelle, door gemeentelijke herindeling van Zuid Beveland, een zelfstandige gemeente met als buurgemeenten Goes, Borsele en Reimerswaal.